Jaunumi

28.01.| Preses relīzes
Tags: Optio, Relīze

Attālinātais darba un mācību režīms – tiešas sekas uz redzes veselību. Ko ņemt vērā?

Laba un skaidra redze gan tuvumā, gan tālumā, ir svarīga jebkurā vecuma posmā. Tāpēc arī rūpēties par savu redzes veselību ir svarīgi kā bērniem tā pieaugušajiem un senioriem. Diemžēl, kā uzsver Madonas “OptiO” optometristes Daiga Jankava un Līva Daugiallo, redzes problēmas parādās arvien agrākā vecumā. Attālinātais mācību un darba režīms mūsu acīm arī radījis papildu slodzi. Raksta turpinājumā noderīgi padomi par to kā rūpēties, un ko ir labi zināt par savu redzes veselību.

Pēdējais pusotrs gads krasi mainījis ikdienas ieradumus kā bērniem, tā lielai daļai pieaugušo. Attālināts darbs un mācību process nozīmē daudz vairāk stundas dienā pavadīt pie viedierīcēm, kas rada ievērojamu pārslodzi mūsu redzes sistēmai, raisot tādas sūdzības kā redzes miglošanās, acu asarošana, graušana, nogurums u.c.. Aizvien biežāk optometrista palīdzība ir nepieciešama tieši bērniem un jauniešiem, kuri sūdzas par strauju redzes pasliktināšanos pēdējā gada laikā. Tāpat savas pirmās brilles laicīgi steidz meklēt arī jaunie presbiopi ap 40 gadu vecumu, kas pie ilgstošas slodzes tuvumā daudz izteiktāk izjūt nepieciešamību pēc redzes korekcijas. Tāpat šim laikam raksturīga tendence – samazinājies pirmreizējo kontaktlēcu vizīšu skaits. Arī tas saistīts ar attālināto darba un mācību režīmu, jo pavadot laiku mājās, visbiežāk priekšroka kā redzes korekcijas līdzeklim tiek dota brillēm.

Madonas “OptiO” optikā bieži viesi ir seniori. Par to, ka cilvēki vēlas justies labi un rūpējas par savu veselību ir gandarījums. Viens no nosacījumiem, lai justos labi, protams, ir laba redze gan tālumā, gan tuvumā, ko nodrošināt var individuāli piemērota briļļu vai kontaktlēcu korekcija. Vēl joprojām mudinām klientus nebaidīties no progresīvo briļļu valkāšanas, kas sniedz skaidru redzi visos attālumos, tādejādi ļoti atvieglojot viņu ikdienas dzīvi, jo divu vai trīs briļļu vietā nepieciešamas tikai vienas.

Runājot par bērniem un jauniešiem, tas, kas uz doto brīdi šķiet svarīgi, ir mēģināt līdz cilvēkiem aiznest ziņu, ka brilles un kontaktlēcas nav brīnumlīdzeklis, tās neārstē, bet palīdz redzēt. Lai actiņas justos labi, tās ir pareizi jāatpūtina. Jo mazāks bērns, jo garākas pauzes lietojot viedierīces jāievēro. Ieteicamais režīms ir ik pēc 20 minūtēm darba, 20 minūtes acis atpūtināt. Savukārt, intensīvi strādājot vienu stundu pie datora, acis atpūtināt ieteicams 10-15 minūtes, bet pavadot divas stundas pie datora, pauzei jābūt 20-30 minūtes. Tāpat nevajadzētu aizmirst ka gan redzes veselībai, gan kopējai labsajūtai svarīgs ir pavadītais laiks svaigā gaisā.

Diemžēl pēdējo gadu tendence iezīmē redzes pasliktināšanos tieši bērnu un jauniešu vidū. Tomēr ne vienmēr iemesls ir ievērojamas refrakcijas izmaiņas. Arvien biežāk ir gadījumi, kad paralēli optiskajai korekcijai, nepieciešams konkrētam pacientam sastādīts acu vingrinājumu komplekss, kas spēj sakārtot akomodācijas un/vai verģences sistēmas darbību, stabilizē abu acu sadarbību, un novērš patieso sūdzību cēloni.

Vēlamies akcentēt, ka liela loma bērnu redzes veselībā ir vecākiem, kuriem ir jāseko bērna ikdienas dzīvei un viņu paradumiem. Novērojot tādas izmaiņas bērnu uzvedībā kā acu samiegšana, cenšoties kaut ko saskatīt, pārāk tuvu acīm pietuvināts lasāmais teksts, izvairīšanās no lasīšanas, u.c., ir signāli, ka ir jādodas vizītē pie acu aprūpes speciālista.

Atgādinām, ka profilaktiska redzes pārbaude jāveic vienu reizi gadā jebkuram skolas vecuma bērnam, neatkarīgi no tā, vai līdz tam novērotas kādas redzes veselības problēmas. Pārbaudes laikā tiek novērtēts redzes asums un izvērtētas redzes funkcijas atbilstoši vecuma normai, kas ļauj novērtēt kopējo redzes veselības stāvokli. Aicinām vecākus pievērst uzmanību bērnu uzvedībai - nereti viņiem sūdzību nav, jo lielākā daļa no ikdienas veicamajiem darbiem noris tuvumā, bet var rasties problēmas saskatīt skaidri tālumā. Rūpējies par savu un sev apkārtējo cilvēku redzes veselību, mudinot ievērot atpūtas pauzes intensīvā darba un mācību posmā, kā arī neaizmirst vizīti pie redzes speciālista jeb optometrista.

OC VISION zīmoli

Latvija